Recruitment audit

Je mag eindelijk iemand nieuw gaan aanwerven, en tegelijk kijk je er al tegenop: een functiebeschrijving maken, een advertentie op de jobsites plaatsen, agencies gealigneerd krijgen – en nog steeds geen geschikte kandidaat vinden. Dit zou toch gemakkelijker moeten kunnen?

Samen met jou kijken we waar momenteel jullie sterktes liggen in het rekruteringsproces, en waar jullie – soms kleine – aanpassingen kunnen maken met grote impact.

Waarom recruitment audit?

Een goede werknemer die vertrekt. Een team dat groeit. Een vacature die al maanden openstaat. Die nieuwe kracht waar iedereen zo blij mee was die toch niet goed blijkt te integreren. Werving en selectie is voor veel bedrijven op zijn zachts gezegd een grote uitdaging.

Je hebt al verschillende kantoren ingeschakeld, advertenties geplaats, zelfs gehunt… en toch geraken sommige functies niet of moeilijk ingevuld.

Wat nu?

Er zijn heel wat kleine dingen, die niet noodzakelijk veel geld moeten kosten, die je zelf aan je rekruteringsproces kan veranderen, die heel wat soelaas kunnen brengen. Geen mirakels, geen loze beloften - gewoon kleine, praktische dingen waar je zelf onmiddellijk mee aan de slag kan.

Hoe verloopt zo'n audit?

Het proces loopt over 4 halve dagen, die we samen met jou en een klein team kernspelers binnen jouw bedrijf organiseren. Tussen deze sessies door gaan jullie zelf aan de slag, en worden ook andere mensen in het bedrijf daardoor meegenomen in het verhaal.

Zo heb je op het einde een heel concreet actieplan, helemaal op maat van jouw bedrijf, waarmee je vaak kleine, maar heel krachtige veranderingen kan doen, die snel effect hebben.

Sessie 1

Zoals het nu is

Samen verkennen we hoe het proces momenteel verloopt, en maken we een heldere SWOT analyse.

Wat is het huidige recruitment proces? * Wat zijn de uitdagingen waarmee jullie momenteel geconfronteerd worden? *Hoe wordt jouw bedrijf als potentiële werkgever gepercipieerd? *Wat kan je bieden aan kandidaten – en niet alleen financieel * Hoe verloopt de contractnegotiatie? *Hoe wordt de nieuwe werknemer ontvangen & opgeleid? *Wat hebben jullie al anders geprobeerd dat niet werkte?

image/svg+xml
Sessie 2

Als alles mogelijk was

Samen ontdekken we wat jullie eigenlijk, gezamenlijk, zouden willen.

Waar gaat het bedrijf naartoe? * Wat zijn jullie voorspellingen naar rekrutering? * Hoe zou het ideale proces eruit zien? Voor jullie? Voor de kandidaten? * Wat heb je wel eens gezien, gehoord van kandidaten, zelf ervaren dat je zou willen meenemen? *Kunnen we nog ergens inspiratie opdoen?

image/svg+xml
Sessie 3

Waar kiezen we voor?

Even terug met de voetjes op de grond: als we weten wat ideaal is – wat is er dan echt mogelijk? En waar kiezen we voor?

Welke keuzes maak je? Nu – en in de toekomst * Wat zijn quick wins * Waar wil je in investeren *Waar wil je meer mensen bij betrekken, of minder *Wat past er vandaag bij jullie, dat het hele proces een gezonde boost kan geven *

image/svg+xml
Sessie 4

Actieplan

Op basis van de 3 analyse-stappen, maken wij samen een draft van een concreet, praktisch actieplan voor jullie op. Dit werken wij na de sessie verder uit en bezorgen we kant en klaar aan jullie, zodat je er zelf meteen mee aan de slag kan.

Heldere definitie van het profiel * sprekende communicatie naar kandidaten * employer branding op mensenmaat * gerichte interviews * niet te veel en niet te weinig stappen in het proces * heel veel aandacht voor de kandidatenervaring doorheen het proces *

Heb je liever ondersteuning bij de uitrol & implementatie, dan kan dat ook natuurlijk.

Recruitment 101 - 3 valkuilen om te vermijden

Ga je graag meteen zelf aan de slag? Download hier alvast een paar praktische tips.

Download Contacteer ons